
Sezon ogródków gastronomicznych - czy ogrzewanie promiennikami może go wydłużyć?
Każda osoba, która prowadzi własną restaurację lub bar, wie doskonale, że wraz z nadejściem ciepłych, słonecznych dni ruch w lokalu znacząco wzrasta. Przyczyną jest możliwość spożywania posiłków „pod chmurką”. Ogródki gastronomiczne przyciągają wielu. Niestety, sezon na ich wykorzystywanie jest w naszym kraju stosunkowo krótki. Z tego powodu wiele osób zastanawia się czy nie udałoby się nieco go wydłużyć. Na szczęście, jest to możliwe. Jak? Na przykład za pomocą promienników ciepła.
Kiedy rozpoczyna się sezon ogródków gastronomicznych i jak długo trwa?
Trudno jednoznacznie określić termin rozpoczęcia sezonu ogródków gastronomicznych w Polsce. Wiele zależy bowiem od tego, jaka pogoda dominuje danego roku. Niemniej jednak, najczęściej w połowie kwietnia większość restauratorów przygotowuje już tarasy i altanki na przyjęcie gości. Ogródki gastronomiczne najczęściej znikają wraz z nadejściem pierwszych jesiennych chłodów, czyli w okolicy września. Nie da się więc ukryć, że sezon, w którym możemy się nimi cieszyć, jest w naszym kraju stosunkowo krótki. Oznacza to straty dla właścicieli restauracji, ponieważ ruch w lokalach często zmniejsza się w chwili zamknięcia ogródków gastronomicznych. A przecież turystów na miejskie zwiedzanie (również z zagranicy) zwłaszcza w dużych miastach – nie brakuje też poza sezonem.
Problemy, z którymi zmaga się każdy restaurator
Krótki sezon to nie jedyny problem właścicieli lokali gastronomicznych. Pamiętajmy, że pogoda w naszym kraju bywa bardzo kapryśna. Trwające przez kilka dni deszcze w środku lata, burze, silne wiatry - wszystko to sprawia, że nawet w środku sezonu nie możemy wykorzystywać ogródka gastronomicznego. Problemem są również chłodne wieczory, które pojawiają się jeszcze w sierpniu, w trakcie wakacyjnego sezonu. Część restauratorów próbuje dbać o komfort gości oferując im pledy czy koce, jest to jednak rozwiązanie, które nie sprawdza się tak, jak powinno.
Promienniki podczerwieni - dlaczego mogą nam pomóc?
Ogródki gastronomiczne większości lokali nie są pomieszczeniami zamkniętymi. Klienci chcą mieć możliwość jedzenia na świeżym powietrzu, dlatego też najczęściej spotykamy się z ogródkami będącymi jedynie częściowo osłoniętymi i zadaszonymi altanami. Z tego właśnie powodu tradycyjne metody ogrzewania nie sprawdzają się - nie ma bowiem możliwości nagrzania powietrza.
Promienniki ciepła działają na innej zasadzie. Emitują promieniowanie podczerwone, które dociera bezpośrednio do ciał osób znajdujących się w ogródku gastronomicznym. Wnikając w nie dają bezpieczne, przyjemne uczucie ciepła, które odczuwalne jest w zaledwie kilka chwil po uruchomieniu urządzenia. Nie nagrzewamy powietrza, dzięki czemu promienniki sprawdzają się nawet w otwartych przestrzeniach. Mówiąc o ogrzewaniu promiennikami warto również wspomnieć o tym, że w przypadku tej metody nie mamy do czynienia ze spalaniem, dzięki czemu są całkowicie bezpieczne i ekologiczne - nie produkujemy bowiem żadnych spalin.
Jak wybrać promiennik podczerwieni?
Wybierają promiennik ciepła do ogródka gastronomicznego warto zwrócić uwagę na kilka istotnych aspektów, które wpłyną zarówno na jego skuteczność, jak i na komfort gości odwiedzających nasz lokal. Przede wszystkim warto stawiać na urządzenia, które możemy zamontować na ścianie lub suficie. Stojące promienniki podczerwieni zajmują bowiem miejsce, często również zwyczajnie przeszkadzają obsłudze oraz klientom. Poza tym postarajmy się wybierać promienniki, które cechuje zmniejszona intensywność widzialnego światła. Wiele urządzeń, zwłaszcza starszego typu, emituje bowiem intensywne, pomarańczowe światło, które może przeszkadzać gościom - lepiej ich unikać.
Zadbajmy również o to, by promiennik, który znajdzie się w naszym ogródku gastronomicznym, był urządzeniem nowoczesnym i eleganckim. Dobierając jego kolor do wyposażenia i kolorystyki ogródka zyskamy pewność, że to nie zaburzy ono estetyki miejsca. To ważne, ponieważ wielu klientów zwraca baczną uwagę na wygląd lokalu. Podsumowując, ogrzewanie ogródków promiennikami to dobry sposób na to, by wydłużyć sezon. Niesprzyjająca pogoda czy niska temperatura nie muszą być już problemem. Nic więc dziwnego, że bardzo wielu restauratorów decyduje się na zakup promienników. Jest to bowiem inwestycja, która po prostu się opłaca.